7.6.09

'If I weep' by Maulana Jalaluddin Rumi

If I weep, if I come with excuses, 
my beloved puts cotton wool in his ears.

Every cruelty which he commits becomes him,
 every cruelty which he commits I endure.

If he accounts me nonexistent, 
I account his tyranny generosity.

The cure of the ache of my heart is the ache for him;
 how shall I not surrender my heart to his ache?

Only then are glory and respect mine,
 when his glorious love renders me contemptible.

Only then does the vine of my body become wine, 
when the wine-presser stamps on me and spurns me underfoot.

I yield my soul like grapes under the trampling,
 that my secret heart may make merry,
Though the grapes weep only blood,
 for I am vexed with this cruelty and tyranny.

He who pounds upon me puts cotton wool in his ears saying, 
“I do not press unwittingly."

If you disbelieve, you are excusable, 
but I am the Abu’l Hikam [the expert] in this affair. 

When you burst under the labor of my feet,
 then you will render much thanks to me.” 


p/s: Very true indeed...this poem really touched the core of my heart.

source:poemhunter


As requested by Marlina ( ko punya pasal aku try aa explain mende nih marly2..hehe):

'pernah rase x kalau kita berfikir....then kita akan jumpe bende baru..n bende baru tuh buat level kendiri kita meningkat...pastuh kita tgk bende atau dunia dgn perspektif yg lain maka kita amek iktibar dr situasi yg sama tp pendekatan yg lain pastuh dugaan yg kita akan tempuh lagi buat kita fikir lagi n proses tuh berulang2 selagi kita berfikir, belajar, amek iktibar dan move on to next level. tp kalau kita xberfikir, xbelajar dan amek iktibar...kita akan stuck kat level tuh sampai bebile...n hati kita akan berkarat, minda kita terbantut, jiwa kita xtenang sbb aku rase mmg Allah swt dah cipta kite tuk berkembang secara fizikal dan rohani...kalau x berkembang...tuh cm melanggar hukum alam..logik ke ape yang tas sampaikan nih?  faham ke? 

semua org ade masalah kan? cme lain2 je jenis dugaan dia. ibu aku ckp yg Allah swt xkan bg ujian yg xmampu kite tanggung. ujian bertujuan tuk ingtkan kite tuk kembali ingat Dia. n lain org, lain ujian nye. cm kalau kat Afrika, Palestine , negara2 cmtu aku rs dugaan dorg lebh kepada fizikal...xcukup makan, perang, hilang anggota badan, kesakitan fizikal sme tuh....kite nih pule, x dikenakan ujian cmtu...tp lebh kepada ujian emosi, ujian sosial, ujian distraction dgn keje dan kehidupan. aku rs sme org kat malaysia berlumba2 cbe mendapat kehidupan yg sempurna atau ideal. kalau kita kebelakang dan tgk dr sudut atas, kita akan nampak fokus sme org ialah duit, rumah, kereta, keluarga. pastuh berusaha pule agar anak2 pon dpt bende yg sama. adakah makin lama kite nih makin jd cm lifesyle cina atau singapore? makin individualistik aku rs...ke aku yg silap? mmg la kene ade sme2 tuh...hmm...ntahla...aku pon xjumpe lagi point yg kukuh tuk sambung point td. hehehe. so abaikan je la.' (tasniim abd rahman, from my ramblings to pakcik sifu)

Dugaan dikenakan ke atas semua orang...nangislah air mata darah pon, ujian telah pon ditentukan. Apa yang penting ialah untuk kita bangkit selepas jatuh akibat ujian yang berat itu. Sesudah itu, sedar x yang bile kite dah bangun dari jatuh tu, kita jadi lebih kuat, lebih hebat dan kita akan bersyukur kepada tuhan sebab bagi kita lalu ujian tu. Bila dah lalu, baru faham, baru boleh kenal dunia, baru boleh jadi matang dan dewasa. 

Sebab tu masa memula poem tuh dia kata:
If I weep, if I come with excuses, my beloved puts cotton wool in his ears.

Dalam ayat tu: My beloved refers to God. Dia tahu apa yang sedang Dia buat sedangkan kita xtahu. 

Fighting is prescribed for you, And you dislike it. But it is possible that you dislike a thing which is good for you, And that you love a thing which is bad for you. But God knows, And you know not. [216: Al-Baqarah]

Sudah pun diwarning yang dunia ini ialah pentas ujian kerana yang kekal hanyalah di akhirat nanti.

p/s2 : better ke Marlina?

Related Articles

7 comments:

Marlina Jamal said...

mak aih..takpaham den..ko nih..kalo nak letak Rumi's poem pun letak la your interpretation sket..haha..senang aku nak paham..

nenek kebayan rabun said...

heheh okok! maaf!

nenek kebayan rabun said...

ok marly2!!
aku dah letak sket interpretation.

tp yg 2 paragraphs pertama tuh aku copy paste dari emel yang aku bagi pakcik sifu aku ^___^

thank u for your comment marlina!

Marlina Jamal said...

better..much better..dalam maksud poem Rumi nih..boleh sgt asyik kadang2..haha..anyway..betul ke ayat 26 surah albaqarah tuh..mcm lain jer..ke terjemahan aku yg salah..mintak tolong check sket sayang..kot typo ker or file yg aku dpt nih salah..

nenek kebayan rabun said...

oooppsss silap!

its [216:Al-baqarah]

thanks again marli2!

Marlina Jamal said...

aku mcm spam plak ruang komen ko nih..haha..konyer terjemahan nih in english..ko dpt kat mane ekk..boleh share?

nenek kebayan rabun said...

hehe xpe aku mmg ske je activity spamming nih.

terjemahan dari:
The Meaning of The Holy Quran by Adullah Yusu Ali, Islamic Book Trust.

Boleh didapati di kedai2 buku serata Malaysia. hehe.

p/s: aku beli kat kaunter kedai mamak restoran muhsin kat TTDI.hee